10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından “ Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak belirlenmiş ve ilk olarak 1992 de kutlanmıştır.  Bu günde ruh sağlığının ve ruh hastalarının toplumda farkındalığının sağlanması, ruhsal sağlık sorunu olan bireylerin ayrımcılık, dışlanma ve damgalanma sorunlarına dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.

Ruh sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır.

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı  “sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlamaktadır. Bu anlamda bedensel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlığın önemine de dikkat çekilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1996 yılında ruh sağlığının tanımı yapılmıştır. ‘Ruhsal sağlık; bireylerin kendilerini ve yeteneklerini gerçekleştirdikleri, yaşamın normal stresleriyle başa çıkabildikleri, verimli ve sonuçları yararlı olacak şekilde çalışabildikleri ve toplumlarıyla katkılı bir birliktelik içinde oldukları durumdur’ şeklinde tanımlanmıştır. Ruh sağlığını, bireyin kendisiyle ve çevresiyle dinamik bir denge ve uyum içerisinde olması olarak da tanımlayabiliriz.

Ruh sağlığı halk sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır.

Ruhsal hastalıklar toplumun tamamını ilgilendiren bir konudur. Ruhsal hastalıklar tedavi edilmedikçe sonuçları hem bireyi hem de bireyin içinde yaşadığı toplumu etkiler. Ruh sağlığının korunması, kaliteli ruh sağlığı hizmetlerine erişimdeki sorunların çözülmesi toplum sağlığını etkiler. Toplumun psikolojik yardım konusunda bilinçlenmesi, ruhsal sorunlarla damgalanma endişesi olmadan gerekli durumlarda bireylerin psikolojik yardım almaktan çekinmemesi,  gerektiğinde destek alma bilincinin kazandırılması önem arz etmektedir.

Ruh sağlığı olmadan sağlık olmaz.

          Psikolog Cüneyt ATEŞ

            

Bu içerik 10.10.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 247 kez okundu.