S
COVID-19’A YÖNELİK ALINACAK BAZI PSİKOLOJİK TEDBİRLER
Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) sosyo-psikolojik etkisinin psikolojik kısmında kontrolün elde tutulması, kaygı ile birlikte gelen stres ve depresyondan uzak kalınarak psikolojik dayanıklılığın artırılması gerekmektedir. Koronavirüs sebebiyle ortaya çıkabilecek kaygılar, zihnimizdeki bilişsel çarpıtmalarla oluşan olumsuz düşüncelerle ortaya çıkan bir problemdir. Koronavirüs ile ilgili gelişmeleri takip ederken olumsuz düşüncelerin oluşturduğu endişe ve korkular kontrollü olduğu müddetçe streste kontrol edilebilir olacaktır.
Yaşanan korku ve kaygı ile baş etmenin yolları
Başlıca sorun olduğuna inandığınız şeyleri tam olarak ifade edin.
- Olası negatif ve pozitif çözümleri de ele alın
- Her bir çözümü pratik açıdan düşünün.
- En pratik çözümü seçin.
- Bu çözümü nasıl hayata geçireceğinizi planlayın.
- Uygulamaya başlayın
Etkili bir şekilde stres ile mücadele için, vücudu doğal gevşeme teknikleriyle etkinleştirmemiz gerekebilir. Siz bunu derin nefes alma, meditasyon ve yoga yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Yaşamınıza bu faaliyetleri sığdırmak için yollar bulmak günlük stresi azaltmaya, enerjinizi ve moralinizi artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bunlar yaşamınızda karşılaşacağınız beklenmedik olaylar karşısında sakin kalmanıza yardımcı olacaktır.
Kişinin evde kalarak mutlu ve huzurlu hissettirecek bazı sosyal aktivitelerden bir süre uzaklaştırması sonucunda kişi depresif ruh haline bürünebilir. Bu depresif duyguların oluşturacağı psikolojik sorunlar için evde yapılabilecek aktiviteler artırılabilir. Günlük, haftalık planlar yapılarak bu süreç verimli bir şekilde değerlendirilebilir.
Koronavirüs Ev Karantinasında Sağlıklı Yaşam için Neler Yapılabilir?
- Sağlıklı beslenme
- Düzenli uyku
- Kitap okuma saati
- Film izleme ve film listesi oluşturma
- Arkadaşlarınızla Görüntülü konuşma
- Egzersizi unutmayın
Yalnız olmadığımızı bilmek bu süreçte hepimize iyi gelecektir.