Odaklanma Sorunu ve Odaklanmaya Yardımcı Egzersizler

Resim
Bir görev üzerinde dikkatimizi saniyelerce hatta dakikalarca sürdürebilme yeteneği, günlük işlerimizde kritik rol oynayan temel bir bilişsel işlevdir.  Sürekli dikkat, akademik performans ve iş performansımızla doğrudan ilişkili olup sürekli dikkatte meydana gelebilecek herhangi bir eksiklik günlük işlevlerimizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Yakın zamanda Boston Dikkat ve Öğrenme Laboratuvarında yapılan bir çalışmayla, dikkati sürdürebilme ve odaklanma becerilerimizin yetişkinlik boyunca geliştirilebilir ve eğitilebilir olduğu görüldü.

 

Yetişkinlerin odaklanma yeteneğini geliştirmeye yönelik birkaç yöntemi şöyle sıralayabiliriz;

 

Kitap veya Uzun Metinler Okuma

Yüksek kelime sayısına sahip bir kitap bölümünü bitirdikten sonra olay örgüsü ve karakter özelliklerini hatırlamaya çalışma, gelecek bölüm üzerine tahminlerde bulunma odaklanmanızı arttırmanın keyifli bir yolu olabilir.

 

Sayma Oyunları Oynama

Yoğun ders çalışma temponuza yalnızca birkaç dakika ara verip 100'den geriye doğru 1'er eksilterek saymayı deneyin. Bunu 3'er ve 5'er eksilterek tekrar deneyin.

 

Dikkati Tek Bir Noktada Toplama

5 dakika boyunca saatin saniyelerini gösteren ibreyi gözlerinizle dikkatlice takip etmeye çalışın.

Bu esnada etrafınızda dikkatinizi dağıtacak herhangi bir uyaran olmamasına özen gösterin.

 

Egzersiz Yapma

Orta zorlukta ve düzenli yaptığınız fiziksel egzersizler bedensel olduğu kadar zihinsel performansınız ve odaklanmanızı da olumlu yönde etkileyecektir. Bu, yürüyüş yapmak veya sevdiğiniz bir şarkıyla dans etmek de olabilir.

 

Meditasyon

Sessiz bir yerde ve rahat bir pozisyonda oturup, yalnızca 5 dakika boyunca kendi nefes alışverişinize odaklanmaya çalışın. Bu şekilde duygusal tepkilerinizi ve düşüncelerinizi daha kolay düzenlediğinizi fark edebilir böylece bir sonraki işinize daha kolay odaklanabilirsiniz.

   

Kaynakça

Fortenbaugh, F., DeGutis, J., Germine, L., Wilmer, J., Grosso, M., Russo, K., & Esterman, M. (2015). Sustained attention across the life span in a sample of 10,000: Dissociating ability and strategy. Psychological Science. DOI: 10.1177/0956797615594896

 

Hardy JL, Nelson RA, Thomason ME, Sternberg DA, Katovich K, Farzin F, Scanlon M. Enhancing Cognitive Abilities with Comprehensive Training: A Large, Online, Randomized, Active-Controlled Trial. PLoS One. 2015 Sep 2;10(9):e0134467. doi: 10.1371/journal.pone.0134467.

Bu içerik 08.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 224 kez okundu.